Sastojci
1 kg šljiva
1 kg šećera
1 limun
krečna voda
Priprema
Odaberite za slako poluzrele šljive, da se mogu lako ljuštiti. Oljuštene šljive staviti u ..
krečnu vodu da odstoje sat-dva. Kad ih povadite i isperete u dve-tri vode, izvadite im koštice, pa ih stavljajte na čistu suvu krpu da se dobro ocede.
Stavite šećer u šerpu, nalijte vodom da ogrezne, pa kuvajte i skidajte penu koja se hvata po površini. Kad je šećer gusto ukuvan, spustite šljive, jer će i one pustiti vodu. Slatko treba kuvati dotle dok se sa kašike teško spuštaju po dve-tri kapi soka. Na pet minuta pre kraja kuvanja slatkog, dodajte šipku vanile i limun isečen na kolutove.
Kuvano slatko sklonite sa vatre, pokrijte pokvašenom salvetom, pa
ostavite da se hladi 24 sata. Potom sipati u tegle, pazeći da uvek
ostane soka iznad šljiva, pa povezati celofanom. Po želji, šljive se
mogu pre kuvanja napuniti orahom ili bademom.
Odaberite za slako poluzrele šljive, da se mogu lako ljuštiti. Oljuštene šljive staviti u ..
krečnu vodu da odstoje sat-dva. Kad ih povadite i isperete u dve-tri vode, izvadite im koštice, pa ih stavljajte na čistu suvu krpu da se dobro ocede.
Stavite šećer u šerpu, nalijte vodom da ogrezne, pa kuvajte i skidajte penu koja se hvata po površini. Kad je šećer gusto ukuvan, spustite šljive, jer će i one pustiti vodu. Slatko treba kuvati dotle dok se sa kašike teško spuštaju po dve-tri kapi soka. Na pet minuta pre kraja kuvanja slatkog, dodajte šipku vanile i limun isečen na kolutove.
Nema komentara:
Objavi komentar