Postoji mnogo varijacija i načina pripreme sarme, ali ovdje ću podijeliti jedan od najčešće korištenih recepata za pripremu sarmi u srednjoj i istočnoj Europi.
Sastojci:
- 1 velika glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
- 500 g mljevenog mesa (junećeg, svinjskog ili mješavina oba mesa)
- 1 šalica riže
- 1 veća glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica mješavine začina (paprika, vegeta, sol, papar)
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 žlica paradajz paste
- 1 žlica brašna
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 litra vode
Priprema:
- Odvojite listove kiselog kupusa i odrežite deblje dijelove drški. Prethodno namočite listove u hladnoj vodi da bi se oslobodili soli.
- Propržite nasjeckani luk na suncokretovom ulju dok ne postane staklast.
- Dodajte mljeveno meso, usitnjeni češnjak i mješavinu začina te pržite dok meso ne promijeni boju.
- Dodajte opranu rižu i 2 šalice vode te kuhajte na laganoj vatri dok se riža ne skuha (oko 10-15 minuta).
- U svaki list kiselog kupusa stavite malo smjese od mesa i riže i oblikujte sarmu.
- Složite sarme u lonac (nekoliko slojeva), te prelijte sa 1 litrom vode i ostavite da se kuha oko 2 sata na laganoj vatri.
- Nakon 2 sata, kada su sarme gotove, izvadite ih iz lonca i držite ih na toplom mjestu.
- U preostalu vodu u loncu dodajte slatku papriku i paradajz pastu te miješajte dok se ne sjedini.
- U drugoj posudi pomiješajte brašno, maslac i kiselo vrhnje. Dodajte ovu smjesu u lonac s umakom i miješajte dok se umak ne zgusne.
- Sarmama dodajte umak i poslužite toplo.
Napomena: Ovaj recept možete prilagoditi svojim željama i ukusu. Na primjer, možete dodati nasjeckane mrkve ili paprike u smjesu od mesa i riže ili zamijeniti rižu drugim sastojcima poput bulgura, heljde ili prosa.
Nema komentara:
Objavi komentar