.

21.3.23

Tufahije

 Tufahije je tradicionalno bosansko jelo koje se sastoji od tufahije (jabuke) punjenih orasima i


prelivene sirupom od šećera. Ovo jelo se obično priprema za vrijeme ramazanskog posta ili za vrijeme bajrama u Bosni i Hercegovini, ali se može pronaći i u drugim zemljama Balkana.

Evo recepta za pripremu tufahija:

Sastojci:

  • 8 - 12 jabuka (idealno su tvrđe i kiselije jabuke) u zavisnosti od velicine
  • 2 šalice mljevenih oraha
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1 žlica maslaca
  • 3 šalice vode
  • 2 šalice šećera
  • sok od jednog limuna

Priprema:

  1. Operite jabuke, odrežite im vrhove i izdubite sredinu (koristite žličicu ili specijalni nož za izdubljivanje). Pazite da ne probušite jabuke.
  2. U zdjelu pomiješajte mljevene orahe, 1/2 šalice šećera, cimet, vanilin šećer i maslac dok ne dobijete smjesu koja se lako oblikuje.
  3. Napunite jabuke smjesom od oraha i stavite ih u veću posudu za pečenje.
  4. U posudu ulijte 3 šalice vode, 2 šalice šećera i sok od jednog limuna i promiješajte da se šećer otopi.
  5. Prelijte jabuke pripremljenim sirupom i stavite posudu u pećnicu zagrijanu na 180°C.
  6. Pecite jabuke oko 45-50 minuta, dok ne omekšaju i ne dobiju lijepu smeđu boju.
  7. Izvadite jabuke iz pećnice i ostavite ih da se ohlade.
  8. Poslužite ih hladne, prelivene sirupom od šećera u kojem su se pekle.

Napomena: Ako volite slatka jela, možete slobodno dodati više šećera u sirup, a ako volite manje slatko, smanjite količinu šećera. Također, možete dodati i drugačije začine, poput kardamoma ili muškatnog oraščića, kako biste dobili drugačiji okus.

Nema komentara:

Objavi komentar