Tufahije je tradicionalno bosansko jelo koje se sastoji od tufahije (jabuke) punjenih orasima i
prelivene sirupom od šećera. Ovo jelo se obično priprema za vrijeme ramazanskog posta ili za vrijeme bajrama u Bosni i Hercegovini, ali se može pronaći i u drugim zemljama Balkana.
Evo recepta za pripremu tufahija:
Sastojci:
- 8 - 12 jabuka (idealno su tvrđe i kiselije jabuke) u zavisnosti od velicine
- 2 šalice mljevenih oraha
- 1/2 šalice šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica vanilin šećera
- 1 žlica maslaca
- 3 šalice vode
- 2 šalice šećera
- sok od jednog limuna
Priprema:
- Operite jabuke, odrežite im vrhove i izdubite sredinu (koristite žličicu ili specijalni nož za izdubljivanje). Pazite da ne probušite jabuke.
- U zdjelu pomiješajte mljevene orahe, 1/2 šalice šećera, cimet, vanilin šećer i maslac dok ne dobijete smjesu koja se lako oblikuje.
- Napunite jabuke smjesom od oraha i stavite ih u veću posudu za pečenje.
- U posudu ulijte 3 šalice vode, 2 šalice šećera i sok od jednog limuna i promiješajte da se šećer otopi.
- Prelijte jabuke pripremljenim sirupom i stavite posudu u pećnicu zagrijanu na 180°C.
- Pecite jabuke oko 45-50 minuta, dok ne omekšaju i ne dobiju lijepu smeđu boju.
- Izvadite jabuke iz pećnice i ostavite ih da se ohlade.
- Poslužite ih hladne, prelivene sirupom od šećera u kojem su se pekle.
Napomena: Ako volite slatka jela, možete slobodno dodati više šećera u sirup, a ako volite manje slatko, smanjite količinu šećera. Također, možete dodati i drugačije začine, poput kardamoma ili muškatnog oraščića, kako biste dobili drugačiji okus.
Nema komentara:
Objavi komentar